В чест на първата фотографска снимка от “Полароид”, NVidia представя нова технология

На 21 февруари 1947 година компанията “Полароид” създава първият фотоапарат.  Но тогава апарата е наречен “Ланд камера”, по името на откривателя на фирмата Едуин Ланд. Месец по-късно – на 25 март същата година се счита, че официално е направена първата фотографска снимка с въпросния апарат.

Именно затова в чест на усилията и иновациите на “Полароид”, компанията NVidia представя първата програма с изкуствен интелект, благодарение на която 2D изображенията мигновено се превръщат в 3D снимки.

Това е възможно чрез използването на популярната в последно време нова технология наречена “невронни полета на излъчване”.

Благодарение на нея компанията има възможност да обработва един образ до 1000 пъти по-бързо, като използва тензорни ядра.

За разлика от предишната версия на която и трябват часове, за да изследва сцената и след това да я изобрази за минути, тук нещата са с “една идея” по-бързи, като използват силата на изкуствения интелект. Именно чрез технологията на NVidia и AI, производителността е подобрена и с право създателите и я описват само с една дума: “Instant NeRF”, т.е мигновено представяне на избраното изображение.

Ако трябва да го обясним по-просто: Представете си стандартно 3D изображение. То се нуждае от десетки изображение взети не само от позицията около сцената, но и спрямо позицията на снимащата камера. А сега с новата технология са нужни само 4 кадъра, за да се създаде 3D изображение. Тук идва ролята на невронната мрежа, която “запълва” празните пространства на 360-градусовата сцена и като предвижда разпределението на светлината от всеки ъгъл, успява да създаде реалистична и пълна картина не за секунди, а за десетки милисекунди.

Именно, защото успява да улови скоростта, лекотата и обхвата на 3D заснемането, се очаква новата технология да изиграе важна роля в бъдещето на компютърните технологии.