Официално Windows 11 ще поддържа новите MAC чипове

Технологичният гигант “Microsoft” обяви, че благодарение на ъпдейта в системата си, позволява да се стартират “ARM“ версиите на Windows 11 Pro и Enterprise на Mac компютри, захранвани с предишните поколения чипове M1 и M2. Но, потребителите трябва да са наясно, че това идва със своите ограничения. Те ще трябва да инсталират драйвъри за “Windows“ 11, базирани на ARM архитектурата.

За съжаление ограниченията не спират до тук. Няма да имат възможност да използват cross приложенията за Android, който са налични по подразбиране за останалите потребители на други системи. За да могат реално да се възползват от 32 –битовата версия, потребителите ще трябва или да използват облачната услуга Windows 365 или да разчитат на виртуалната машина Parallels Desktop 18.

Компанията уточнява, че именно въпросната виртуална машина е единственият и правилен начин за стартиране на версията на ОС. Друга неприятна новина е свързана с геймърите. Те няма да получат поддръжката на DirectX 12 или OpenGL 3.3, което означава, че няма да може да се стартират последните и актуални заглавия, както и да предостави същата производителност, каквато биха получили при стандартните геймърски машини с чиповете на “Intel” и “AMD”.