От Intel съкращават разходите, заради слабо търсене

Рецесията започна сериозно да се отразява на хората, а това води и до по-слабо търсене. Все повече бизнеси, ориентирани към предлагането на стоки и услуги за потребителите срещат трудности с търсенето и предлагането. Това от своя страна се отразява и на производителите на хардуер. Особено засегнати от положението са “Intel“.

Компанията отчита двуцифрен спад в приходите породен от слабото търсене на персоналните компютри и лаптопи. А, това от своя страна доведе и до намалено търсене на полупроводници. Затова ръководството обяви тези дни, че е твърде вероятно да започне съкращаване на заплатите, както и намаляване на бонуса на висшия мениджмънт. По този начин спестените средства ще се инвестират в дългосрочната стратегия на компанията за развитие и трансформация на бизнеса.

Според последните данни, заплатите на служителите на компанията ще бъдат намалени с 5%, а с 10% тези на висшите ръководителите. Вече главният изпълнителен директор  Пат Гелсингер даде личен пример като си намали с с 25% заплатата. Освен това планираните инвестиции за над 700 млн долара в Орегон, САЩ за нов завод за полупроводници, поне на този етап няма да се осъществят, именно заради инфлацията и ниската печалба.

А, това ще продължи да тежи върху цялата индустрия, заради недостига на този важен компонент в бизнес средите. Вицепрезидентът на компанията Кристиан Моралес заяви, че може да се очаква подобрение в индустрията на полупроводниците най-рано през 2024 година, когато ще бъдат възстановени доставките и увеличени запасите.