Всеки, който се занимава с добив на криптовалута, знае, че за това се изисква много енергия. Според някой експерти, годишният добив на криптовалута изисква близо 77,78 TWh, или годишното потребление на ток в Чили! А, заедно с това, в атмосферата се изхвърлят огромни количества въглеродни емисии.

По последни данни, само за 2022 година, добивът им е допринесъл за изхвърлянето в атмосферата на 86,3 милиона тона въглерод. Цифровата валута “Ethereum“ реши да вземе решителни мерки и през 2022 г успя да намали с 99% вредните емисии. Но, това е изключение от общото правило. А, може би решението се крие в ядрената енергия. Все повече криптоманиаци се обръщат към мини ядрените крипто ферми. А, не бива да забравяме и развитието на мини ядрените модулни реактори, които може да са бъдещето към чистата енергия, без да се губят години в строежа на големи централи.

Само преди няколко дни, компанията за добив на цифрова валута “TeraWulf” съобщи, че е завършило строителството на центъра за база данни до атомната електроцентрала “Susquehanna Steam Electric Station“ в Пенсилвания. Това е първата компанията, която добива директно от атомните централи, цифровата валута и то при нулеви въглеродни емисии. По този начин ядрените реактори се превръщат във важна част от екосистемата на криптовалутата, насърчавайки нейното разширяване и ускорявайки масовото приемане на биткойн активи.