Ще произвеждат слънчеви панели на Луната

Космическата компания “Blue Origin”, собственост на милиардера Джеф Безос, обяви официално, че е създал напълно работещ прототип на слънчев панел, който да се използва за бъдещи лунни мисии. По този начин ще им бъде осигурявано нужното количество енергия на Луната, за извършване на дългосрочните операции.

Компанията показа демо версия на прототипа, който е захранван от версия на лунен реголит, която отговаря по химически състав на материала, който се намира на Луната. Разработеният специално за целта мини реактор, разтапя на принципа на електролизата, комбинацията от желязо, силиций и алуминий, за да се получи на 99% чист силиций. Отделеният като страничен продукт кислород ще се използва за захранване на лунната мисия. А, крайният продукт ще се използва за създаване на високоефективни слънчеви панели.

Интересното е, че страничните продукти от електролизата може да послужат като защитен слой за стъклото, като по този начин запазят с поне десетилетие свойствата му.  Новата технология на “Blue Origin” е впечатляваща, защото обещава алтернативно производство с почти нулеви въглеродни емисии, а и продуктът издържа на силно корозивни вещества.