Щатите разработват собствена програма за замяна на вноса

След като администрацията на президента Тръмп започна търговска война с Китай, това тласна азиатската икономика към подем. Бяха налети милиарди юани и резултатите вече са налице. Китай вече разполага със собствени процесори, архитектура и дори лаптопи. Затова сегашната американска администрация обмисля сериозно да стартира собствена програма за замяна на вноса.

Пандемията от Covid-19 показа колко са важни чиповете за американската икономика, особено в автомобилите и умните машини. В началото на тази седмица щатският Сенат е одобрил законопроект, който цели да осигури подкрепата на американските производители на компютърна електроника. Стойността на проекта е за 52 млрд долара. Държавата ще намали данъците на компаниите, а също и ще финансира проектите на изследователски организации, които се занимават със специализирани проекти. Също така проектът предвижда изграждането и на заводи, където да се произвеждат полупроводници и електронни системи.

Именно полупроводниците са ахилесовата пета на американската икономика. Въпреки, че Щатите имат множество заводи за производство на чипове, страната няма големи възможности за полупроводници, затова разчита на азиатските си партньори, в частност на тайванската TSMC. Дори военната индустрия се нуждае от чипове. А в момента напрежението между Китай и Тайван постоянно расте, което също поставя Щатите в опасност по отношение на производствения процес на чипове.  А и отново поставя на дневен ред въпроса защо страната продължава да е зависима от чужди производители, а не развива сама своя индустрия.

Тук Щатите имат един силен коз. Нидерландската компания “ASML” е единствената в света, която произвежда съвременно литографско оборудване. Компанията се отказа от работа с Китай, но засега само в използването на най-съвременното литографско оборудване. Но се очаква скоро да наложи забрана и върху по-старите литографски модели, което може да постави пред риск китайската икономика.