Компанията Nvidia е известна преди всичко с мощните си графични гейминг процесори. А сега е ред тази мощ да се насочи в помощ на обществото. Тези дни от компанията представиха платформа за разработване на медицински устройства, задвижвани от изкуствен интелект.

Устройството е наречено “Clara Holoscan MGX”. Благодарение на него учени и лекари ще имат така необходимата им изчислителна мощ, която да позволява на различни медицински сензори да обработват едновременно и паралелно множеството информация, а също и да създават нови алгоритми и да наблюдават текущи процеси в човешкото тяло в реално време.

Главният изпълнителен директор Дженсън Хуанг описва устройството като свързващото звено между роботизирани медицински приложения и изкуствения интелект.

Какво имаме предвид?

Например при извършване на ендоскопия, вместо да чакате данни от резултатите, те ще се обработват в реално време като по този начин ще дадат пълна и детайлна картина на лекаря ви за здравословното ви състояние.

Компанията е добре познат лидер на пазара като процесорите и са в състояние да правят бързи паралелни изчисления. 

Или ако трябва да го обобщим с една дума ““Nvidia Clara Holoscan” е за медицинските устройства това, което “Nvidia Drive” е за автономните превозни средства”

Спестява средства

Именно архитектурата на “Clara Holoscan” значително намалява инвестициите, които е необходимо да направят инженерите, за да пуснат едно медицинско изделие или медицински софтеур на пазара. 

Компанията Nvidia прави точно това, което мнозина компании на пазара се опитват от години, но безуспешно – да комбинират устройство и изкуствен интелект в едно.

А кога ще е наличен за пазара?

Но ако си мислите, че вече има готов прототип за пускане на производствената линия, тук трябва да ви разочароваме. Все още прототипа не е готов напълно, като предстоят тепърва още ранни изпитания на продукта. Заедно с ценообразуването на хардуера и последващата изработка на софтуера, най-ранната оптимистична дата за пускане на “Clara Holoscan” е чак догодина – 2023 година.

Защото въпросът е не “дали”, а “кога” продукта ще е достъпен за лекарите, защото тази ниша е изключително печеливша, а по данни на Станфордския университет именно през измината година само за управление на данни, обработка и изчисления в облака са дадени 12,2 милиарда долара. А тепърва потенциалните печалби ще са неизмеримо повече – както за лекарите и технологичните компании, така най-вече за пациентите.