Китай разработва собствена операционна система

Китай създаде отворена платформа за ускоряване на разработването на собствена десктоп операционна система, в опит да се отърси от зависимостта на страната от чужди системи като “Windows” на Microsoft и “MacOS” на Apple.

През изминалата седмица компанията “Kylinsoft”, обедини сили с множество китайски държавни фирми, включително Националния изследователски център за индустриална информационна сигурност. Въпреки, че още от 2014 година проекта известен като "openKylin" е в ход, до момента нямаше завиден успех. Но в последно време разработчиците направиха пробив с разработката на новата ОС.

Това се дължи отчасти на отворения си код, който позволява на програмистите да споделят кодове и да се усъвършенства системата, като се изглаждат грешките. Заради напрежението между Китай и САЩ, страната предприема този донякъде очакван ход. Страната влага много пари и усилия, за да разработи собствена архитектура от чипове и да прекъсне зависимостта си от американските си колеги.

Освен това се подкрепят и софтуерните компании в страната. Вече десетилетие Китай се опитва да създаде и усъвършенства собствена операционна система, конкурент на „Windows“, но без успех. Според данни в страната, „Windows“ има 85% пазарен дял. Но само времето и усилията на китайските учени ще покажат дали новата операционна система има бъдеще и може да се превърне в реална алтернатива на добре познатите „Windows“  и „Linux“.