И през следващата година електрониката ще продължи да поскъпва

Пандемията през последните две години значително наруши световните вериги на доставки. Снабдяването с хубав лаптоп или конзола изглеждаше немислимо. Именно, защото пазарът на чипове изпитваше големи затруднения, заради множеството локдауни. Сега нещата се успокоиха и на пазара вече има достатъчно голям избор. Но, изглежда, че нов проблем е на път да наруши световните вериги на доставки.

Става въпрос за нарастващата инфлация. Въпреки, че от МВФ се опитват да я укротят, като вече веднъж вдигнаха лихвите, а до края на годината смятат да го направят и още веднъж. Именно, заради сегашното икономическо положение, редица производители планират да вдигнат крайната цена на електрониката за потребителите. Основната причина е, че още през юни, от най-голямата фирма за чипове в света “TSMC“ обявиха, че планират да увеличат цените на продуктите си през 2023 година. Това задейства верижна реакция и много скоро и другите големи играчи на пазара обявиха също поскъпване на основите компоненти.

Става въпрос за „Intel“ и “Qualcomm”, които уведомиха настоящите си и бъдещи клиенти за намеренията си. Не бива да забравяме, че това е един от най-ключовите елементи във всяка електроника. Именно поскъпването им ще доведе до ефекта на доминото. Добавете към това и размяната на реплики между САЩ и Пекин, заради това, кой трябва да контролира Тайван, където единствено в света се произвеждат литографско оборудване за бъдещите чипове и си представете мащаба на кризата. Макар, че няма универсално решение на проблема, Щатите вече гледат мащабно и решиха да налеят през следващите 10 години милиарди в собствени заводи и матрици за литография. Като по този начин се явят директни конкуренти на Китай и по тяхно подобие развият собствена индустрия за чипове, без да зависят от доставчици.

Дали подобно увеличаване на конкурентите в този бизнес, комбинирано в нарастващата инфлация, ще намалят цените на крайните продукти и това ще е от полза за потребителите? Надяваме се, че ще получим отговор и то положителен до края на следващата 2023 година.