В Китай заловиха контрабандист, пренасял 160 процесора на Intel, залепени за тялото му

Китайските власти арестуваха мъж, който се опитвал да внесе незаконно в страната 160 бр процесори на Intel. До куриозният арест се стигнало, след като на 9 март тази година, митническите служители забелязали пътник със странна походка.

Не за първи път се стига до подобни арести от страна на китайските власти, след като в много части на света, заради пандемията и нарушената работа на редица заводи за компютърни компоненти, започва нерегламентиран внос от други страни в опит да бъдат сглобени геймърски машини от висок клас. Още през миналата година властите арестуваха друг трафикант на процесори, с близо 256 броя процесори.

Пътникът е използвал тиксо, за да прикрепи към тялото си процесорите от 11-то и 12-то поколение Alder Lake.

Всичко е щяло да мине по план, ако контрабандистът не добавил и 16 броя Samsung Z-Fold 3, което е повлияло на походката и държанието му. Това събудило бдителността на митническите власти, които след обстойна проверка на лицето, установили, че пренася недекларирана стока за над 120 000 долара.

През изминалата година цените на геймърския хардуер скочиха тройно и въпреки, че редица анализатори предвиждат кризата с чиповете да приключи до края 2022 година, други предвиждат края на 2023 година като крайна реалистична дата.