В Китай се преустановява достъпа до три от най-известните игри в света

Няма запален геймър в света, който да не е играл или поне чувал за някоя от игрите като “World of Warcraft”, “Overwatch” и “Diablo” 3. Игрите имат милиони фенове. Но, оказва се, от 18.11, те няма да бъдат налични за територията на Китай.  Причината е, че от “Blizzard”  и китайската компанията, която предоставя игрите на територията на Китай, “NetEase” не са успели да предоговорят условията по настоящето споразумение и то е прекратено едностранно от китайска страна.

Освен това шефът на “NetEase”, Уилям Динг заяви, че от компанията не са били “съгласни” с някой от ключовите условия за продължаване на договора, което е довело до прекратяване на договора. Според данните, “World of Warcraft” се игра в Китай от над 3 млн играчи. Тези действие не са изненадващи от китайска страна. В последните години Китай се опитва да регулира и затегне изискванията при които работят местни и чуждестранни гейминг компании. Те трябва да бъдат първо одобрение и лицензирани от китайските регулаторни органи, за да бъдат допуснати за онлайн разпространение.

Още от миналата година правителството прие законопроект, който ограничава времето, което подрастващите прекарват в онлайн игри, като последните разпоредби гласят, че това може да се случва по един час в петък, уикендите и на официалните празници. А, също така задължи интернет доставчиците да събират информация за сайтовете, които посещават потребителите.