TSMC попадна под американска възбрана и преустанови производството на чипове за Китай

В последно време тайландският производител на чипове и литографско оборудване “TSMC“ е “ябълката на раздора” между Китай и САЩ. И докато първите се опитват и вярват, че Тайланд принадлежи на китайската държава, то в САЩ се опитват по всякакъв начин да възпрат китайската агресия в района, защото компанията е от изключително важно значение за американската IT индустрия и иконимика.

Днес стана ясно, че “TSMC” възнамеряват да преустановят доставката на китайските 7 nm ускорители за изчисления “Biren BR100“ за компанията “Biren Technology“. Според запознати техните чипове са на едно ниво и дори в някой отношения превъзхождат “NVIDIA A100“. Според данните китайският “Biren BR100“ разполага със 77 милиарда транзистора, изграден е по 7nm производствен процес и има 2.5D CoWoS пространствено оформление. Паметта му е 64GB и има поддръжка на PCI Express 5.0 и CXL интерфейси.

Чиповете са предназначени главно към системи за обработка на изображения и обучение на изкуствен интелект. Въпреки това от компанията “TSMC” излязоха с изявление, че все още не са взели окончателно решение дали да преустановят доставките, като решението за това ще бъде взето през следващите седмици