TikTok създават музикална платформа, конкурент на Spotify

В момента на пазара на музикалния стрийминг има два големи гиганта. Това са “Spotify“ и „Apple Music“, които правят всичко възможно, за да привлекат вниманието на потребителите. Но скоро към тях може да се присъедини и друг гигант в музикалния бранш.

Говорим за социалната мрежа “TikTok”. Това става ясно от патентите, които е подала компанията към Патентното ведомство на САЩ. Според документацията услугата ще позволи на потребителите да купуват, възпроизвеждат, споделят и изтеглят музика. Освен това ще позволи на потребителите да създават, споделят и препоръчват плейлисти, да коментират музика, както и да предават на живо аудио и видео.

Патентът е за името „TikTok Music” и е подадено още през май. Новата услуга ще позволява на потребителите да създават, споделят, коментират и предават на живо музика и различни предавания, а дори и да препоръчват подобно съдържание. Собственик на платформата е китайското дружество “ByteDance”. Самата компания вече има опит със стрийминг платформите.

Това е така, защото от 2020-та година тя стартира приложение за стрийминг, наречено „Resso”. Възможно е да се обединят двете приложения, а дори и „TikTok Music” изцяло да заеме мястото на предишната платформа. Според запознати в новата платформа е предвидено да има възможност за създаване на плейлисти, да се споделят  песни в социалните мрежи, както и възможност за комуникация между потребителите на приложението.

По този начин от компанията искат да задържат вниманието на потребителите и те да прекарват повече време в бъдещата платформа. Само за изминалата 2021 година, платформата “Resso” има 40 милиона месечни потребители от Индия, Бразилия и Индонезия. Остава неясен въпросът дали “ByteDance“ планира да разработи приложение за стрийминг на музика, базирано на “Resso“ или ще представи изцяло собствен проект.