Системен администратор изтри служебните данни, за да се докаже пред работодателя си

Работата на IT отдела е от критична важност за правилното функциониране на работната система във всяка една фирма. Но има и случаи, когато немарливостта на системните администратори води до грешки, понякога с фатален край. Неслучайно има и толкова вицове за програмисти. Един такъв случай, за нещастие с неприятен край се случил в китайската фирма за недвижими имоти “Lianjia”.

Администраторът на бази данни Хан Бин явно се чувствал недооценен от шефовете си, затова решил да им се докаже. Той бил част от петимата упълномощени с администраторски права специалисти, които да се грижат за сигурността и неприкосновеността на данните във фирмата. Самият Хан Бин месеци наред предупреждавал работодателите си, че има пропуски в информационната сигурност и дори някой файлове били компрометирани, но висшестоящите не му обръщали внимание. След като опасенията му за сигурността на фирмата били пренебрегнати, той взел нещата в свой ръце.

Възползвайки се от администраторските си права той унищожил не един, а всичките четири сървъри на компанията. И то така, че нямало вече възможност да бъдат възстановени. Това довело до спиране работата на фирмата. Компанията веднага заподозряла служителите от IT отдела. С разследването се заели следователите от кибер отдела на полицията. Само четиримата специалисти, без Бинг предали устройствата си за достъп. Бинг въпреки това се съгласил да предаде машината си, но ако и бъде направен оглед в негово присъствие, защото твърдял, че има лични данни на служебния компютър.Следователите направили анализ на вътрешните IP и MAC адреси, като събрали и информация на временните логове към Wi-fi мрежата на фирмата и установили, че именно Бинг е заподозреният за кибер атаката. Заради действията на своя служител, фирмата не само преустановила работа за неопределен период от време, но и с действията си Бинг оставил всички служители на компанията без заплати.

Освен, че отива в затвора, системният администратор е осъден да плати и обезщетение в размер на 30 000 долара за периода, когато фирмата не е работила. Работодателите му го описват като муден и мързелив служител, който често закъснява за работа и най-много обича да спори с преките си ръководители. Това не е първият подобен случай. През 2021 година служител във фирма за бързи кредити в Ню Йорк изтри 22 GB документация, за да отмъсти за уволнението си.