Samsung разработва собствен чип за серията Galaxy

Южнокорейският технологичен гигант “Samsung” обяви, че започва разработката на собствен мобилен процесор, който да бъде използван в следващото поколение флагмани от серията “Galaxy”.

Според изданието “The Korea Economic Daily” първите чипове трябва да са готови още в края на 2023 година. Но самото им внедряване в новите продукти на компанията няма да започне по-рано от 2025 година. Макар, че компанията произвежда и собствени чипове от серията “Exynos”, които използва в някой от продуктите си, голяма част от SoC обаче са дело на “Qualcomm” и “MediaTek”.

Още в началото на тази година компанията представи новият 4nm процесор Exynos 2200, който трябва да захранва устройствата от новата серия “Galaxy S22”. Близки до компанията източници обаче уточняват, че в бъдеще новият процесор на компанията ще бъде част от основата им продуктова линия. Това ще избута на заден план досегашните чипове от модела “Exynos”,  които след това ще бъдат внедрени в устройствата от среден и нисък клас.

Според тях, “Samsung” прибягва до разработката буквално от нулата на нов чип, заради миналогодишните проблеми с базираните на “Exynos” устройства. Тогава мнозина потребителите заведоха колективен иск срещу компанията, защото прилаганата в смартфоните на компанията функция Samsung Game Optimizing Service (GOS), води до около 10%-но понижаване на производителността не само на игрите, но и на хиляди други приложения. Въпреки, че от компанията реагираха на обвиненията с официално изявление, в което уточняват, че единствено “Samsung Game Optimizing Service (GOS)” се прилага за ефективното управление на температурата на чипа. Но това не решава спора, затова компанията беше призована да се яви в съда и да защити тезата си.

Отделно в  момента челните места на пазара на смартфони се държи от силни играчи като Apple със 17,2%,  следвани от китайските компании Xiaomi (13,5%), Oppo (11,4%) и Vivo (9,6%). Това означава, че компанията “Samsung” губи значителен пазарен дял, не само заради съдебните проблеми. Това е принудило компанията да създаде нов чип, който по никакъв начин няма да използва GOS или друга технология за коригиране на температурата на устройствата.