Повече от половината компютри в света не са съвместими с Windows 11

Повече от половината компютри по света нямат съвместимост с бъдещата ОС Windows 11. Това е заключението в доклада на компанията за управление на ИТ активи  “Lansweeper ”.

От Microsoft полагат доста усилия, за да достигне новият ъпдейт до всички потребители. Макар, че през последните три месеца се е утроил броя на абонатите, които са преминали към новата операционна система. Но все още 11-версия навлиза с бавни темпове. Ползващите я към момента са близо 1,44% от абонатите на Windows.

Сред главните проблеми, които отчитат от Microsoft са старият хардуер при някой потребители или нежелание за смяна на настоящата ОС. Или 55% от устройствата просто нямат хардуерните възможности да бъдат надстроени и в крак с последните технологични новости. Според данни от изследване на “Lansweeper ” в световен мащаб 91% от устройствата могат да преминат тестовете за RAM.

Повече от половината работни станции в TPM-ове (Trusted Platform Modules) обаче не са активирани или се провалят на тестовете. Единственият светъл лъч са виртуалните машини, които в 60% са снабдени с достатъчно RAM. Цифрите представят реалистична картина на моментното състояние на хардуера на голяма част от потребителите.

Това от своя страна може да ограничи максималния обхват на планираните актуализации от “Microsoft”. Въпреки, че вече голяма част от потребителите използват Windows 10. А това може да е таргет групата към която да се насочи компанията в опит да се ускори миграцията към Windows 11.