От Apple вече работят по новото поколение процесори M3

Само допреди няколко седмици от “Apple” представиха последното поколение флагмански процесор от серията “M2”. Фирмата дори пусна на пазара няколко “MacBook”, задвижвани от него.

Според запознати компанията ще пусне още няколко продукта до края на годината. Но с това изненадите не свършват. Но може би най-интересното е, че вече са започнали работа по чип “M3” от следващо поколение. Бъдещият “Apple Silicon M3” ще бъде произведен от Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC). Ще бъде изработен по 3nm процес, което е огромен скок за компанията спрямо M1 и M2, които са произведени по 5nm процес.

Това ще се окаже огромен скок за компанията по отношение повишаване на производителността и ефективността на бъдещите устройства. Очаква се, че чипът ще захранва новите 4 устройства, които трябва да са на пазара, заедно с тези, захранвани от “М2”. Това са 13-инчовият MacBook Air (J513), 15-инчов MacBook Air (J515) и нов iMac (J433). Говори се и за прототип на 12-инчов “MacBook”, но устройството е още в ранен етап на разработка и няма повече информация.

Сред другите видове устройства откриваме и нови 14-инчови и 16-инчови “MacBook Pro” модели, захранвани от чиповете “M2 Pro” и “M2 Max”. Според вида на устройството, чипа ще бъде различен. Имаме няколко типа чип “M2”- “M2 Pro”, “M2 Max”, “M2 Ultra” и “M2 Extreme”. Последният вариант -  на чипа, “M2 Extreme” може съвсем скоро да е част от преработената версия на “Mac Pro”.