“OrBit Linux” e новият опасен вирус за “Linux”

Операционната система “Linux” e сред предпочитаните и сигурни операционни системи. Но с това привлича вниманието не само на потребителите си, но и на хакерите.

Всяка година постоянно се усъвършенства всякакъв вид зловреден софтуер, като все по-предпочитано започва да става именно системата “Linux”. От компанията за киберсигурност „Intezer Labs” съобщават, че именно един такъв нов вирус е насочен към потребителите на въпросната операционна система. За съжаление той не може да бъде открит от голяма част от популярните антивирусни системи.

Неговата цел е насочена към поверителните данни на потребители. За целта “OrBit“ модифицира променливата „LD_PRELOAD“, която му позволява да контролира зареждането на библиотеки и да прихваща извиквания на функции. Той събира данните на всички въведени от потребителите пароли и въведените от тях команди в терминала и по този начин предоставя “вратичка за достъп” на нападателите.

Вирусът заразява не само настоящите работещи процеси, но и всички такива, които се стартират в бъдеще. Това принуди редица доставчици да започнат да добавят “OrBit“ като зловреден вирус в базите си данни, въпреки, че не се регистрира от антивирусните системи като потенциално опасен за устройствата на потребителите.