Очаква се този януари Nvidia да престави новият модел RTX 4060

Дори и в момента, за мнозина геймъри е трудно да се сдобият с последния модел от серията RTX 3000. А вече упорито се носят слухове, че е готово следващото поколение графични карти от “Nvidia” от серията 4000. Става въпрос за дългоочакваната серия “Lovelace”, която е в чест на първата жена-програмист от XIX век, Ада Лъвлейс.

Интересното е да се отбележи, че въпросната дама е живяла цял век преди създаване на компютрите. Говори се, че още през януари 2023 година, от компанията ще представят новия продукт. Информацията изтече в “Twitter”от потребителя “Kopite7kimi”, който е известен с точните си прогнози и новини. Според него, новите геймърски видеокарти от висок клас ще бъдат изградени по новия 5 nm производствен процес на TSMC.

Освен това може да изисква повече мощност спрямо сегашните 220 W, който използва топ модела RTX 3070 видеокарта. Има логика в подобни действия. През януари се провежда ежегодното събитие CES, на което присъстват някой от най-големите имена в IT сектора. Затова няма да е голяма изненада, ако именно там от “Nvidia” представят хитовия си продукт.

С оглед на конкуренцията между “Nvidia” и “AMD”, няма да е изненада, ако до октомври 2022 година флагмана RTX 4090 вече е на рафтовете и някой геймъри имат възможност да му се насладят. Още през октомври конкурентите от “AMD” планират да пуснат първите карти, базирани на RDNA 3 (въпреки данните, че въпросните карти няма да се появят преди 2023 година), затова е ясно защо от “Nvidia” бързат толкова с анонса на новия си продукт.

Може би флагмана на “Nvidia” ще даде първия залп, с който да открие битката при видеокартите за следващата година. По отношение на цените няма голяма яснота. Все пак, RTX 4060 може би ще се оцени на същата сума, както 3060 – 329 $. Така, че ако решите да си вземете геймърски лаптоп, имайки предвид надценката и възможните проблеми по веригите на доставка, новият продукт може да ви излезе доста солено, около 1300$.

От “Intel” вече предупредиха, че макар пандемията от коронавирус да отминава, веригите на доставките продължават да са нарушени заради настоящия военен конфликт. Така, че това не само ще доведе до липса на видеокарти, но и на чипове. От там прогнозираха, че най-рано през 2023-2024 година може да има нормализиране на доставките. Но, както казва шведския писател Карл-Юхан Валгрен “Животът би станал скучен, ако плановете не се променят”. Така, че очакваме с интерес какво са ни приготвили двете компании.