Компанията “Mushkin” представя най-бързият в света SSD

Компанията “Mushkin” представи новата си серия високопроизводителни SSD дискове, който са насочени главно към геймърите, но и към потребителите търсещи висока производителност.

Новите “Vortex Redline” представят впечатляващата скорост на четене от 7415 MB/s, както и до 6800 MB/s скорост на записване, което реално го поставя сред най-бързите в света,  способно да се конкурират с всяко висококачествено SSD. Благодарение на тънкия си слой графенов топлоразпределител, новата серия е особено подходяща за внедряване в геймърски лаптопи, където определено топлината е решаващо значение за правилната работа на устройството.

С високата си скорост, устройството се доближава на теория до производителността на Samsung 980 Pro, но трябват повече тестове в реални условия, за да се установи доколко новата памет има реално силите да се конкурира с “батковците” в този сегмент.

Ако все пак “Vortex Redline” се представи според очакванията си, това ще отнеме короната от установените играчи на пазара и ще ги направи заплаха за пазарния дял на другите фирми.

В момента паметта се предлага с обем от 512 GB, 1 TB и 2 TB като е базирана на контролера InnoGrit Rainer IG5236 controller (multi-core, NVMe 1.4, eight NAND channels, up to 1200 MT/s NAND interface, 3W, 12nm) и се предлага във формат M.2-2280, като е снабден с интерфейс PCIe 4.0 x4.

Въпреки всичко хубаво, диска има и един недостатък. Той позволява на дневна база до 0,26 за петгодишен период, което по-скоро го доближава до евтините SSD на пазара, но за някой компютърни ентусиасти може да се окаже добра и евтина алтернатива.

Някой смятат, че компанията е закъсняла с изкарването на подобно SSD, след като други компании и потребители на процесорите “Alder Lake” вече очакват или са се сдобили със SSD с PCIe 5.0 x4. Както споменахме по-горе – да, този вариант доближава стойностите на 980 Pro SSD на Samsung, но спрямо цената си и моментното икономическо и политическо положение, “Vortex Redline” може да се окаже по-добрата алтернатива за най-нетърпеливите.