Китайските смартфон производители представят единен стандарт за зареждане

В края на септември китайската асоциация за комуникационни стандарти обяви, че е създаден единен и универсален метод са бързо зареждане, наречен UFCS (Universal Fast Charging Specification). Към него веднага проявиха интерес най-големите китайски производелите като Xiaomi и OPPO и споделиха, че в бъдеще ще се постараят да уеднаквят захранващите адаптори за всичките си продукти.

Имайте в предвид, че в Китай няма единен стандарт за зарядните устройства. Това означава, че всеки производител по собствен начин тълкува нещата и внедрява своята технология. По този начин в бъдеще потребителите ще могат да се радват на по-дълъг автономен живот на батерията, преди да се нуждат от зарядно. А, именно единният стандарт ще спести вечните главоболия с разнообразните портовe и с носенето на множество подобни екстри, особено, ако често пътувате някъде по работа или почивка.

В допълнение, батериите на устройствата се предполага, че ще бъдат с по-дълъг автономен живот, а това означава много часове забавление и работа. Анализатори виждат в тази технология опитите на Китай напълно да се откъсне от пряката зависимост от западните компании и от американският производител на чипове “Qualcomm”, чийто стандарт в момента е най-използван.

Слухове твърдят, че дори е възможно по-рано от очакваното да видим първото устройство от този клас. Твърди се, че това ще е “OPPO Reno9”, който ще бъде ексклузивно представен до края на годината и ще е според новите разпоредби и в ЕС, които задължава всички производителите на електроника до 2024 година да внедрят единен стандарт за зареждане, за да се намали количеството електронен отпадък в света, който към този момент надхвърля общата тежест на Великата Китайска стена.