Китай подава ръка на местните технологични компании като алтернатива на чуждестранните технологии

Китайските власти издадоха заповед според, която администрацията на всяко ниво в държавата трябва в 2-годишен срок да премине на софтуер и хардуер, произведен единствено от местните брандове.

Със сигурност тази заповед облагодетелства производители като “Lenovo” и ще удари бизнеса на американски компании като “HP”. Според запознати ще бъдат заменени близо 50 милиона устройства. Като основание в заповедта се посочва осигуряване на националната сигурност и защита от чуждестранни хакерски атаки.

В последните години страната постепенно започва да обръща голямо внимание на местните брандове. Благодарение на техният хардуер, софтуер и техническа поддръжка се изгражда изцяло нова и стабилна пазарна ниша. Като първа стъпка от разграничаването от чуждите технологии, китайските власти масово преминават към Linux дистрибуцията.

Това е поредната стъпка на Китай да скъса всякаква зависимост от технологии произвеждани, както от САЩ, така и от редица други геополитически противници на режима в страната. В заповедта единственото изключение се прави за правоохранителните органи в страната, които могат да закупуват оборудване със специално предназначение чрез издадено за целта разрешение от китайските власти.

Тези решения следват десетилетната политика на държавата да създаде собствена местна алтернатива, която обхваща голям брой технологии, в т.ч полупроводници и сървърни устройства.