Канада забранява оборудване на Huawei и ZTE на територията на страната

Правителството на Канада последва примера на други страни по света, като планира да забрани достъпа на двата най-големи производители на телекомуникационно оборудване в Китай до нейните 5G мрежи. Тези ограничения бяха обявени от министъра на индустрията Франсоа-Филип Шампан, според който този ход ще подобри интернет услугите в страната, а едновременно с това ще осигури информационната безопасност на канадските граждани.

Това означава, че оборудването Huawei, касаещо 5G мрежата трябва да бъде премахнато от територията на страната до 2024 година, докато за по-старото поколение 4G мрежи, крайният срок за деинсталиране е определен до 2027 година. Това е пореден удар за китайският производител, след като преди Канада, това сториха и Обединеното кралство, САЩ, Австралия и Нова Зеландия. Петте държави образуват разузнавателния алианс “Пет очи”. Той е създаден по времето на Студената война, като противодействие срещу шпионирането от страна на Съветския съюз. 

Това е поредна стъпка от страна на канадското правителство в опит да се премахне зависимостта от китайските производители на оборудване за 5G мрежи. През 2020 година двата най-големи канадски конкурента в доставката на безжични услуги в страната “Bell Canada” и “Telus Corp” се обединиха с шведската ”Ericsson” и финландската “Nokia Oyj”, за да изградят телекомуникационни мрежи от пето поколение (5G) с цел премахване зависимостта си от “Huawei”, въпреки, че използваха тогава именно 4G оборудването гигантa. В допълнение към настоящата забрана, правителството на Канада ще създаде изцяло нов закон и ще пристъпи към промяна на настоящето законодателство, за да защити финансова, телекомуникационна, енергийна и транспортна инфраструктура от настоящи и бъдещи кибер заплахи.