Изкуствен интелект ще може да предвиди инфаркт до 5 години

Изкуственият интелект заема все по-важна част от живота ни. Благодарение на него, ежедневните ни задачи все повече се улесняват. Дори разпространените услуги като Siri или Google Lens нямаше да са същите, без помощта на AI, който без проблем може да анализира милиони данни за секунди. Затова и редица компании инвестират стотици милиони и отделят все по-голямо внимание на изкуствения интелект като безценен помощник в икономиката.

Сега усилията на учените се насочват към сферата на медицината. Лекари от “Cedars-Sinai Medical Center” са разработили нов изкуствен интелект. Чрез измерване на отлаганията на плаки в артериите, може да установи при кои пациенти има риск от инфаркт. Най-хубавото е, че първите бета тестове показали повече от добър резултат. Изкуственият интелект успял да даде краен резултат чрез секунден анализ на предоставените данни.

При други условия подобно изследване отнемало на лекарите до 30 минути. Към настоящият момент все още няма автоматизирани методи за изследване на коронарната плака. А това крие множество опасности за пациентите в риск. Затова от “Cedars-Sinai Medical Center” се надяват да променят нещата. Все още предстоят пробни тестове и последващи одобрения от регулаторните органи, преди “доктор” AI да бъде използван масово в медицинската сфера. А по този начин и да се спасят милиони животи, преди да настъпят необратими и фатални усложнения.