Изкуствен интелект проектира чипове по-добре от инженерите

Компанията “Nvidia” бързо започна да се ориентира в областта на изкуствения интелект, осъзнавайки възможностите, които предлага. Внедрява го в множество технологии, особено при създаването на DLSS (Deep Learning Super Sampling).

Сега компанията впряга изкуственият интелект и при проектирането на бъдещите чипове и разработката на силиций чрез автоматичната миграция на клетки, наречена NVCell. Например – при изработката на нова технология за мигриране от примерно 7nm към 5nm производствен процес, от компанията трябва да преработят транзисторите. За целта използват изкуствен интелект, но след това има множество грешки в чиповете, което забавя производството. Затова те използват метода на машинното обучение, което помага за коригиране на грешките.

За да подобрят следващите си продукти, от компанията използват съществуващите инструменти за компютърно проектиране. Главният инженер на NVidia Бил Дали споделя как AI помага в бъдещите проекти на компанията. Един изкуственият интелект спомага на инженерите да концентрират повече енергия в определени участъци на графичните процесори, а друг показва с колко може да спадне напрежението на мрежата. Това инженерите наричат спад за текущото време на съпротивлението.

По думите му при използването на стандартния CAD инструмент, това отнеме близо 3 часа.Така от компанията получават по-бързи и точни данни при оценката на дадения продукт, но за по-малко време. Освен това AI ще има едно много важно предимство при разработването на чипове от следващото поколение. Той ще даде ценни данни при прогнозирането на възможните дефекти, които е възможно да се появяват при разработката на компоненти.

Ще се направи оценка върху ефективността на някой дизайни и дали ще оправдаят работните очаквания. С проблемите по веригите на доставка на чипове през последните години, изкуственият интелект може да спести ценни часове проектиране и работа. Благодарение на допълнителната му помощ, инженерите вече ще могат да коригират бъдещите проблеми на новите продукти. А това от своя страна ще доведе до създаването на един съвършен продукт, създаден с минимални усилия и без загуба на време. Така NVidia използвайки силата на AI, спомага за по-бързата и точна разработка на бъдещото поколение графични процесори.