На 6 юни тази година, компанията “Apple” представи едно дългоочаквано събитие. Става въпрос за тоталния ъпгрейд на операционната си система “iOS 16”. Казвам събитие, защото толкова мащабна промяна, компанията не беше правила от години. По думите на старши президента на компанията, отговарящ за софтуерното инженерство, Крейг Фередиги, чрез “iOS 16”  клиентите на компанията получават ново ниво на потребителско изживяване. Чрез въвеждане на по-лични и полезни функции, новата операционна система се превръща в “приятел” и “съветник” на потребителя.

Нека се впуснем във вълнуващия “уиджет” свят на новия “iOS 16”

Българският език е част от системата

Ура! Доживяхме и най-старата нация в света да получи доза уважение в Apple средите! След многократни оплаквания и дългогодишни опити, най-после два езика влизат в новата система “iOS 16”. Това е българският и казахстанския език. Народа, който е дал глаголицата на света, определено заслужава езика му да фигурира в тази ОС. Освен това се очаква, той да фигурира във функциите “VoiceOver” и “Spoken Content”. По този начин за първи път в близо 15 годишната история на марката, българския език ще е част от продукт на компанията.

Нека видим и пълният списък на моделите, който ще получат ъпдейт до новата “iOS 16” (а с това и автоматично ще имат достъп до българския език като част от езиковия избор в раздел “меню”)

  • iPhone 8;
  • iPhone 8 Plus;
  • iPhone X;
  • iPhone SE – 2-ро и 3-то поколение;
  • Всички модели от сериите iPhone 11 и 12;
  • iPhone 13;
  • iPhone 13 mini;
  • iPhone 13 Pro;
  • iPhone 13 Pro Max;
  • iPhone Xs; iPhone Xs Max и iPhone XR;

Лаптопите “MAC”, който ще получат ъпдейт на ОС “macOS Ventura”

  • iMAC – всички модели след 2017 година;
  • Mac Pro – всички модели след 2019 година;
  • iMac Pro – всички модели след 2017 година;
  • Mac mini – модели след 2018 година;
  • MacBook Air – модели след 2018 година;
  • MacBook – модели след 2017 година;
  • MacBook Pro – модели след 2017 година;
  • MacBook Air и MacBook Pro – модели 2022 година;

Моделите “IPad” за които ще е налична новата “iPadOS 16”

  • iPad Pro (всички модели до момента);
  • iPad Air (всички устройства след 3-то поколение);
  • iPad и iPad mini (всички устройства след 5-то поколение);

Преустановяват се ъпдейтите за:

  • iPad Air 2
  • iPad mini 4-то

Внимание! Изброените по-долу модели НЯМА да получат новите ъпдейти! (ще останат със старата версия “iOS 15”)

  • iPhone 7,
  • iPhone 7 Plus,
  • iPhone 6s;
  • iPhone 6s Plus;
  • iPhone SE (1-во поколение);
  • IPod touch (7 поколение) - преустановяване в производството!

Заключеният екран

На заключен екран потребители могат за получат богат набор от ценна информация. Тя лесно може да се променя чрез различни цветови комбинации или персонализирани емоджи икони. Например напомняне за специални моменти, динамични тапети за времето или известия на живо за метеорологичните условия. Нещо ценно, ако ви предстои пътуване. Екрана поддържа до няколко различни тапети, които лесно се сменят само с плъзгане настрани.

Освен това има нова функция, която позволява в режим на заключен екран да проследявате на живо важни събития.

Остани на фокус

Никой не обича в най-неподходящия момент от работния ден, да започне да бъде заливан със съобщения, имейли или известия. Затова в “iOS 16” момчетата от Купертино са се постарали да направят така, че хем да не пропускате наистина важните неща, хем да останете фокусирани върху работните задачи. Освен това в iOS16, режимът “Focus Mode” има надстройка, която позволява работа при заключен екран. Чрез нея потребителите получават персонализирани известия за наистина важните за тях неща – например събития свързани с графите “Календар”, “Поща” и “Съобщения”. А всичко останало остава на заден план, без постоянни и досадни напомняния.

Всички снимки на едно място

Една поговорка гласи: “Спомените са ключът не към миналото, а към бъдещето”. Смартфонът отдавна се е превърнал в нещо повече от средство за комуникация. Но най-голямото му качество е наличието на камера, която да запечата най-важните моменти от деня или лятната почивка. Благодарение на функцията “iCloud Shared Photo Library”, всеки член на семейството може да персонализира своите снимки в отделна “облачна” библиотека.

Отделно позволява до 6 души да споделят снимки от личните си библиотеки с останалите.

Не пропускай важните разговори, дори и докато върви любимия филм

Новата ОС дава възможност да се редактират съобщения, дори и да са били вече изпратени. Също така има опция за възстановяване на наскоро изтрити съобщения. Ако в момента не можете да прочетете дадено съобщение, лесно може да го маркирате и сложите в графа “непрочетени”, за да се върнете към него по-късно. Искаш да изгледаш любимият си филм, но шефа те залива със задачи и съобщения? Или следиш как върви мача на любимия ти отбор, а все някой ти досажда. Има решение. На помощ идва функцията “SharePlay” в меню “Messages”. С нейна помощ имате възможност, чрез синхронизирано предаване на видео потока, да комуникирате и пишете, без да изпускате от поглед нещата, върху, които искате да се фокусирате.

Търсене в текст и снимка

Много от вас сигурно са запознати добре с функции на приложения като “Google Lens”. Достатъчно е само да го снимате или да насочите камерата към даден предмет или надпис и да получите полезната информация за въпросния обект. Сега “Apple” излиза съм собствена разработка. Програмата се казва името “Live Text” и комбинира силата на невронните мрежи и самообучаващия се алгоритъм. Благодарение на това тя разпознава обекта, като дава информация за него. Друго предимство е възможността за разпознаване на езика в текста към дадено изображение, да конвертира валути само с едно сканиране или потребителите да поставят на пауза любимия си кадър от излъчваното в момента предаване.

С грижа за хората с увреждания

Добре сме запознати с помощници като “Siri” или “Google Assistant”, които се оказват безценни във важните моменти. Но е рядкост производителите на смартфони да вградят помощник, насочен към хората със зрителни или слухови проблеми. Но тук “Apple” е една стъпка пред конкурентите чрез опцията “Актуализации за достъпност”. С нейна помощ незрящи или слабо виждащи потребители могат да използват своя “iPhone”, за разпознаване на вратата на дома си. Функцията “FaceTime” улеснява глухите хора или тези с нарушен слух да осъществяват връзка, чрез показване на субтитри в реално време, за да разберат събеседника си отсреща.

Сигурността на първо място

В днешните модерни времена, с развитието на технологиите, за съжаление се увеличава броят на измамниците и хакерите, които лесно, чрез няколко натискания на бутоните безпроблемно достигат до важна и конфиденциална информация. Под заплаха са най-често банковите и лични данни. Затова от “Apple” са се постарали доста в разработката на новата функция, наречена “Safety Check”, която има за цел да защити хората в ситуации на злоупотреба. Тя ви позволява лесно да отмените достъпа до определена информация, като местоположение, която може да сте споделили с някой друг преди това. Освен това е налична и функцията “Rapid Security Response”, чрез която компанията директно ще инсталира последните ъпдейти на пакетите за сигурност. По този начин потребителите могат да видят, когато някой от контактите им в телефона осъществи достъп до тяхното местоположение и информация от календара.