Intel ще произвежда следващия графичен процесор на Nvidia

Ако не сте чували за инициативата “Intel's Foundry Services” (IFS), не се безпокойте. Това е опит на “Intel” да се фокусира върху производството на фона на промените в индустрията и както повечето големи играчи на пазара, да разделя производството от дизайна.

Затова не се изненадвайте, ако следващата ви видеокарта на Nvidia идва с логото на Intel.

Точно затова загатна и изпълнителният директор на Nvidia Дженсен Хуанг. В рамките на тази инициатива компанията му смята да използва леярната на Intel, за да произвежда някой от графичните си чипове. По думите му е време компанията да разнообразява портфолиото си, а Intel са отличен партньор в това начинание. Той призна, че макар и конкуренти, AMD и Intel познават достатъчно добре технологиите на “зеления звяр”, а той също като изпълнителен директор познава добре продуктите на конкурентите си.

Освен това двете компании често работят в тясно сътрудничество и няма място за параноя.

 Той е на мнение, че именно сътрудничеството между компаниите в този бранш ги прави не само по-конкурентноспособни. Това спомага и за тяхното оцеляване във времето. Хуанг за разлика от легендарния основател на “Intel” Анди Гроув, е твърд противник на вероюто на последния, че „Само параноиците оцеляват” (между другото това е името на една от “библиите” ръководства в мениджърския свят, издадена през далечната вече 1999 година).

Но предупреди, че преместването към леярната на Intel ще отнеме повече време, отколкото може би някой хора си мислят. Защото това ще доведе и до ново съгласуване на бизнес модели, стратегии, веригите за доставки, както и много други детайли, или както казват хората: “Дяволът е в детайлите”. А те определено са от значение.