Intel съобщи, че е готов с разработката на бъдещия чип Meteor Lake

Компанията Intel работи усилено върху чип от новото 14-то поколение. Той е с кодовото име “Meteor Lake” и с него компанията променя изцяло подхода си към следващите графични процесори.

Главната особеност на новият чип е, че ще обединява няколко кристала. Всеки от тях ще включва х86 процесорни ядра, със системна логика и графичен модул. В момента специалистите от Intel тестват различни прототипи на бъдещия чип, за да видят как се представя при различни условия. Те ще са базирани на Intel Technology Node 4 и ще предлагат подобрение на производителността на ват с технологията “EUV”. Изчислителната плочка се състои от CPU плочка и GFX плочка.

Плочката на процесора ще използва нов дизайн на хибридно ядро, за да осигури по-висока производителност с по-малко консумация на енергия, докато графичната плочка ще бъде различна от всичко, което сме виждали преди. Също така се очаква да осигури подобрена поддръжка подобрена поддръжка за DirectX 12 Ultimate и XeSS, функции, поддържани в момента само от линията Alchemist.

Компанията разчита много на този продукт, за да докаже, че наистина клиентския чипсет има бъдеще и може да бъде интегриран успешно в една система. С оглед на проблемите през последните години и отстъплението на водещите позиции надеждите на компанията са фокусирани върху новият им продукт. Говори се, че чипа успешно е успял да стартира и трите разпространени операционни системи - Windows, Chrome и Linux.

Това дава надежди, че новият им продукт ще ги тласне към нови върхове и ще успеят да са една крачка напред пред конкурентите им от AMD. Както изглежда разработката на “Meteor Lake” върви с бързи темпове. Така, че няма да е изненада, ако продукта бъде представен още в началото на 2023 година, а до средата на същата година да бъде наличен и за потребителите.