Intel пристъпва към създаването на следващото поколение процесори

След стартирането на официалните продажби на новите чипове на “Intel“ от серията “Raptor Lake”, компанията няма да се бави в разработката на следващото поколение чипове. Особено в конкуренцията на “AMD”, които в последно време са винаги една крачка пред тях. Настоящата серия “1300” от “Intel“ ще е последната, която ще използва 10nm възел и сега е реда да отстъпи място на новите производствени процеси “Intel 4” и “20A”, които ще осигурят до 20% по-висока производителност и ще бъдат също толкова енергоефективни.

Новите процесори ще носят съответно имената “Meteor Lake” и “Arrow Lake”. Те ще бъдат произведени отново от партньорите им от “TSMC”. Подобно на процесорите от 14-то и 15-то поколение, така и тук ще имаме изцяло нов сокет, наречен "V". Той, също като предишните серии, ще поддържа само двата нови процесора и няма да е обратно съвместим с предходните процесори, използващи “LGA1700”. Имаме и променена конфигурация на ядрата. “Meteor Lake” ще използва по-малък брой P-ядра, но ще запази текущите Е-ядра. 

Бъдещите чипове ще използват т.н чиплети или“ Multi Chip Module” , както и технологията “3D Foveros” По този начин основните варианти ще използват конфигурации 6P + 16E , за общо 22 ядра и TDP, вариращи от 35W до 125W в най-мощните модели, и 6P + 8E, за общо 14 ядра и TDP от 35W до 65W в по-евтините версии.

Интегрираната графика ще разчита на 4 Xe ядра, докато конкурентната карта от новата серия “A380 Arc Alchemist” разчита на 6 Xe ядра, но това няма да я направи по-малко конкурента на продукта на AMD RDNA 2 iGPU,  който се използва в новите “Ryzen” 7000s. Новите чипове от серията “Meteor Lake” се очаква да бъдат налични за потребителите през 2023 година, докато “Arrow Lake” по всяка вероятност ще започнат да се произвеждат от края на 2023 година, когато от “Intel” преминат към новия възел “20A”.