Потребителите във форума на китайската търсачка “Baidu” попаднаха на любопитна информация. От нея става ясно, че от “Intel” разработват следващо поколение мини-компютри, захранвани от собствен процесор.

Продуктът е известен  под кодовото име  „Serpent Canyon“ ще използва новият процесор“Alder Lake” i7-12700H. Но по-любопитното е наличието на видео карта. Както знаем, предишните модели бяха базирани на “Nvidia GeForce” от серията 3000. Сега обаче е ред компанията да използва собствени графични процесори в новото поколение мини компютри. Става въпрос за видеокартата “Arc A770M”. В момента тя се използва в редица компютри от най-висок клас. Новият продукт ще разполага с 32 Xe-ядра и 16 GB видео памет.  

Освен това имаме по-голямо шаси, което да побере подобрената система за охлаждане. Устройството ще има по-големи радиатори и съответнo по-големи отвори за охлаждане. Тук откриваме и стандартните портове в предния панел – 2 x “Thunderbolt 4”, 2 x “DisplayPort”, четец за карти SDXC, 2 x USB-A 3.2 порта и 1 x аудио жак. Според запознати, очакванията са, че новата видеокарта ще даде същата висока производителност, както флагманската “RTX 3060 Ti” на “Nvidia”. В задната си част ще има допълнителни 4 USB-A порта, още 1 бр конектор Thunderbolt 4, 1x аудио жак, 2.5 гигабитов порт и 3 броя видео изхода.

Предполага се, че това ще са първите мини компютри, конвертиращ DisplayPort към HDMI и изходите ще бъдат цели 2 на брой, а HDMI портът ще е 2.1 версия. Въпреки това няма достатъчно информация или индикации от страна на “Intel”, кога геймърите и любителите на технологиите, ще имат възможност да видят новият продукт на компанията. Като цяло, серията на “Intel NUC” предлагат т.н “форм-фактор” компютри. Говорим за устройства, които са насочени към бизнеса или образователните структури, където десктоп версията е алтернативен вариант. И понеже от “Intel” ценят много азиатските си потребители, се говори, че първо там компанията смята да пусне продуктите си.

Интернет-кафенетата в Азия са много популярни сред младежите и геймърите. А това съвсем логично води и до повишено търсене на този тип десктоп продукти в тази част на света. Освен това непредсказуемата политическа и здравна обстановка по света, забави плановете на “Intel” в тази насока. Отделно се появиха непредвидени проблеми със софтуера. Но от компанията изразяват готовност да наваксат изоставането, като междувременно изгладят всички софтуерни и хардуерни проблеми. Очаква се през следващите няколко седмици да започнат ударна подготовка за доставянето на азиатските си потребители на продукти, снабдени с новият графичен процесор.