Intel представя нов мощен чип за лаптопи

Компанията “Intel” представи новият си чип по време на събитието ”Intel Vision 2022”. Наречен “Intel Core HX”, чипът е сред най-икономичните и същевременно мощни чипове от своя клас.

Благодарение на силицият, чипът дава възможност за постигане на перфектни резултати, без значение дали сте запален геймър или професионалист работещ с CAD, анимация или програмиране. Съвсем скоро този продукт ще е наличен за лаптопи и работните станции, като ще даде възможност за овърклок на ядрата и паметта. Новият продукт на Intel осигурява до 65% по-висока производителност при многонишовите натоварвания и игрите, като имат базов TDP от 55 W.

По този начин се осигурява една мощна гейминг платформа чрез, която геймърите получават по-висока честота на опресняване на кадрите за любимите игри. Благодарение на хибридна архитектура и функцията “Thread Director” се определя кои приложения изискват повече изчислителна мощ и се насочва енергията натам за най-ефективното обработване на фоновата задача.

Новото поколение чипове идва с 16x пpoцecopни ядpa и 24 нишки. Най-бързите ядра са с тактова честота от 2,3 GHz и позволяват овърклок до 5GHz. Икономичните ядра имат възможност да работят при 1,8 GHz, а в турбо режим достигат до 3,6 GHz. Друга новост е, че чиповете поддържат до 128 GB оперативна памет, без значение дали паметта е DDR 5 (4800MHz/5200MHz) или DDR4(3200MHz/LPDDR4 4267MHz), с поддръжка на памет c ĸopeĸция нa гpeшĸитe (ЕСС). Чиповете ще поддържат PCIe 5.0 стандарта, въпреки, че към момента са малкото устройствата, които го поддържат. Кампанията максимизира ефективността между хардуера и софтуера като се насочва мощта, там където потребителят има най-голяма нужда за извършване на работните задачи.

По този начин системата избягва пълното натоварване и потенциално блокиране, а останалите свободни ядра работят във фонов режим, за да отговорят на изискващите по-малко енергия приложения. Освен това двойките ядра, отговарящи за ефикасността и производителността могат да се овълклокват, независимо едни от други. От компанията говорят и за живота на батерията. При този тип работни машини по-подразбиране е по-важно изпълнението на задачата, отколкото живота на батерията.

Ефективността на ядрото е най-добре оптимизирано, когато системата е оставена в режима на балансирана производителност по подразбиране, което спестява и от самата батерия. Така, че повишаването на производителността може да ви изненада неприятно със съобщение за нужда от зарядно. Но нека не забравяме, че целта на процесорите “HX Intel” е да пренесат опита и предимствата от настолната платформа “Alder Lake” на мобилните устройства. Топ чипът от тази серия, Іntеl Соrе і9-12950НХ ще предлага 16 ядpa, L3 ĸeш пaмeт от 30MB, интeгpиpaн гpaфичeн ycĸopитeл c 32 ЕU и двyĸaнaлeн ĸoнтpoлep нa oпepaтивнa пaмeт. Най-хубавото е, че чиповете от тази серия ще поддържат новият WI-Fi 6E стандарт.

Очакванията са, че още това лято топ производителите като Lenovo, HP, ASUS, Dell, MSI и GIGABYTE ще пpeдcтaвят над 10 нови модели работни станции и гeймъpcĸи ĸoмпютъpни cиcтeми, бaзиpaни нa новите модели процесори от 12-то поколение.