Intel отключва новият i9 правейки го най-бързият процесор на света

Intel официално обяви своя нов процесор Core i9-12900KS. Той е овърклокната версия на Core i9-12900K, а тактовата му честота достига до 5,5 GH. Тук ядрата са разделени на две двойки - 8 производителни P-ядра и 8 ефективни E-ядра.

От компанията заявяват, че новият им продукт е най-бързият настолен процесор в света, който има само една цел - да достави на геймърите “върховно изживяване”. Процесорът има много общи черти с предшествениците си, особено по отношение на броя ядра,

За първи път компанията предлага поддръжка на най-новите стандарти - DDR5 и PCIe 5.0, което означава, че ще трябва да прибегнете до новите дънни платки Z690,  защото компанията използва вече новите LGA 1700 сокети.

Малко повече за характеристиките.

  • До 5,5 GHz максимална турбо честота с Intel Thermal Velocity Boost;

  • Технология Intel Adaptive Boost за подобрена производителност на игри;

  • 16 ядра и 24 нишки;

  • 30MB L3 кеш памет;

  • поддръжка на PCIe Gen 5.0 и 4.0;

  • базова мощност на процесора: 150W;

  • Поддръжка на DDR5 до 4800 MT/s и DDR4 до 3200 MT/s;

  • Чипсет, съвместим със съществуващите дънни платки Z690 с най-новия BIOS, препоръчан за най-добро игрово изживяване;

Тук виждаме, че базовата мощност на процесора е увеличена от 125W на 150W, благодарение на което процесора от новото поколение може да достигне тактова честота от 5,5GHz само при две ядра. (за сравнение обикновения i9-12900K достига при две ядра 5,2 GHz).

Този модел се очаква да е отговора на компанията срещу по-рано анонсирания от AMD процесор Ryzen 7 5800X3D. За него от Advanced Micro Devices твърдят, че макар чипа да е ребрандираната версия на по-стария Ryzen 7 5800, чрез внедряване на технологията 3D V-Cache реално побеждава в бенчмарковете топ процесора на конкурентите Core i9-12900K.

А с него ентусиастите и гейминг-специалистите ще вдигнат производителността на машината си на следващото ниво.

Заключение

Все пак трябват още тестове, за да се види дали наистина новият продукт на Intel ще вземе короната за топ-процесор на годината. Засега очакванията са, че той ще е налице още през април на цена от $739, а до края на годината и наближаващите следващи коледни празници ще видим дали ще успее да се справи с конкуренцията и да грабне горещите сърца и хладния ум на потребителите.