Google създадоха робот, който проектира самостоятелно

Все повече технологичните иновации променят ежедневието и ни улесняват в работата. Бизнесът и индустриите успяват по-добре да организират работния си процес. Вече “смарт” устройствата и домовете, задвижвани от интелигентни системи, не звучат като от научно фантастичен филм. Това е новата реалност, която постепенно възприемаме като нещо напълно нормално. Но, човешкото любопитство и стремеж към иновации постоянно карат технологиите да се развиват. 

Изкуственият интелект е в основата на редица приложения за бизнеса и науката. Една от компаниите, която особено много разчита на него е гигантът “Google”. Тя не спира да усъвършенства модерните технологии, за да помагат на хората. Сега тя е създала робот на име CaP. В превод името значи “Code as Policies“ и целта му е да програмира напълно самостоятелно. Това ще положи основата на ново поколение системи, които да могат да се адаптират с реалните промени в света.

По този начин няма да се налага да променяте цялостно кода на заданието. Достатъчно е примерно да му се зададе някаква команда чрез просто изречение и без писането на сложен код, напр „вдигнете жълтия блок“ и той ще свърши останалата работа. “Code as Policies“ представлява по своята същност езиков модел, чиято цел е да превръща обикновената човешка реч в код, който да изпълни робота като инструкция.

Интересното е че, при пробните опити, роботът дори е надминал очакванията като е успял сам да предефинира съобщението. Пренаписвайки сам кода и създавайки изцяло нов и с нови инструкции, роботът постоянно ъпдейтва библиотеката си с данни.  Това му дава възможност да изпълни по-съвсем различен от заданието начин командата. Може би ще станем свидетели на нов тип изкуствен интелект, проявява някаква форма на разум и сам “осмисля” задачите, търсейки най-добрия начин да ги изпълни.