ЕС разследва сделката между Microsoft и Activision

Антитръстовите регулатори на ЕС разследват сделката между “Microsoft“ и „Activision“. За целта те правят проучване сред останалите разработчици на пазара на игри дали според тях това може да наруши баланса на пазара.

До 8 ноември регулаторите трябва да вземат решение дали да има или не сделка между двата гиганта, като припомняме, че сделката беше блокирана, заради евентуален картел на пазара. И все пак, ако сделката за 70 млрд. долара бъде осъществена, тя ще е сред най-крупните на пазара не само за тази година, а и изобщо в IT сферата.

Едно от най-важните неща, които интересуват регулаторните органи е дали достъпа на “Microsoft“ до базата данни на „Activision“ може да им даде конкурентно предимство при създаването и последващото публикуване на игри. Мнозина потребители и разработчици се притесняват, че една такава сделка ще доведе единствено до разпространение на игри за Xbox, както и за облачните и стрийминг платформите на “Microsoft“. А, това означава, че потребителите на “PlayStation” ще бъдат пренебрегнати.

Нещо, което преди дни от “Microsoft“ категорично отрекоха и заявиха, че следващите три игри от поредицата ще бъдат предоставени за феновете и на двете платформи, а няма да са ексклузивни само за “Xbox”. До 10 октомври е крайния срок на анкетата, а ако сделката се осъществи ще видим дали компанията ще изпълни обещанието си и ще предостави на всички геймъри (без значение от вида на конзолата) най-доброто гейминг изживяване.