Дронове ще осигуряват 5G интернет в Щатите по време на природни бедствия

Американският телекомуникационен оператор “AT&T” започна да тества дронове, за осигуряване на 5G интернет мрежи по време на природни бедствия. По този начин пострадалите ще имат възможност да се свържат с близки или със спешните служби, когато телефонните мрежи са претоварени.  

Благодарение на развитието на мрежите, чрез новата 5G технология се осигурява възможност за свързаност на по-голям брой устройства, спрямо по-старото поколение 4G мрежи. Друго предимство е ниската латентност, която дава възможност за по-бързо свързване, без почти никакво забавяне на връзката. Компанията проведе миналия месец тестове в отдалечените райони на щата Мисури, където почти няма обхват на мрежата. Тогава тестовия дрон успя да се свърже със сателита и да осигури скорост на сваляне от 46 Mbps и 71 Mbps, което е впечатляващо за такъв нетипичен начин на предаване на интернет.

За целта дроновете използваха т.н “mmWave” – високочестотни радиовълни, които значително увеличават скоростта на трансфер. Още през юли флотилията от дронове ще бъде готова за първата си “бойна” мисия, като дотогава предстоят още пробни тестове и настройка на мрежата. Освен това ще бъдат осигурени и специални камиони. Те ще служат като комуникационна и енергийна база, където дроновете ще се връщат за презареждане на батериите. А освен това ще отстъпват място на следващите по ред дронове, за да се осигури непрекъснатост на интернет обхвата.  

Тези дронове досега се използваха на няколко места в Щатите, където има повишен риск от пажари, наводнения, или урагани- например при урагана “Мария” в Пуерто Рико от 2017 година или урагана “Флорънс” в Северна Каролина от 2018 година. За съжаление с изменението на климата, подобна технология става все по-необходима, защото именно природните бедствия като урагани, пожари и наводнения влияят най-негативно върху конвенционалните начини за комуникация.

Мнозинството от телекомуникационни доставчици като  T-Mobile и Verizon тестват различни технологии за доставяне на интернет сигнал в трудно достъпни места. От T-Mobile миналата година представиха собствени камиони с възможност за предаване на интернет, снабдени със сателити на покрива, както и допълнителни резервни генератори за осигуряване на още енергия.