Авторитетният немски технологичен портал “Igor’s Lab” съобщава за странна аномалия в софтуера на AMD “Radeon Software: Adrenalin”.

“Благодарение” на това графичните драйвери на AMD са в състояние да променят настройките на BIOS-а в централния процесор. Проблемът засяга всички версии след 22.3.1. Програмата “взима нещата” в свой ръце, като активира настройките CPU PBO и Precision Boost, без разрешение на потребителя. Системата прави автоматичен “овърклок” на процесора, премахвайки всички ограничения върху честотата и мощността на процесора.

Това може да се отрази негативно върху производителността и стабилността на цялостната система на потребителите. Наскоро компанията интегрира модула” Ryzen Master”в графичния драйвер. Едно важно уточнение за потребителите. Този проблем засяга единствено системите, които имат комбинирани процесори AMD Ryzen и графични карти AMD Radeon. Това е добра новина за потребителите на Intel, защото там подобен проблем засега не е засичан.

Въпреки това от компанията уверяват, че потребителите не бива да се притесняват, защото подобно действие автоматично ще задейства защитните механизми на процесора. За щастие има начин да се избегнат неприятностите. Запознати потребители споделят, че има две възможности. Едната е да влезнете в BIOS –а на дънната платка и да въведете ръчно настройките за овърклок на процесора, а другата е да инсталирате допълнителния софтуер “Radeon Software Slimmer”, който пречи на модула да коригира всякакви настройки на процесора.

Потребител от платформата “Reddit” явно вече се е сблъскал с този проблем, дава свое решение. Според него създаването на нов потребителски профил за настройка в софтуера “Adrenalin” води до цялостно спиране на модула да манипулира настройките в BIOS на дънната платка.

Засега от AMD няма коментар относно този бъг, така, че очакваме в най-скоро време от компанията да излезнат с официално съобщение и решение на проблема.