AMD обяви, че старите чипсети на компанията ще имат възможност да поддържат работата на процесорите от серията Ryzen 5000

AMD обяви, че старите чипсети на компанията ще имат възможност да поддържат работата на процесорите от серията Ryzen 5000

Ден след като от AMD представиха на широката общественост и гейминг любителите, новата си серия процесори от фамилията Ryzen, които според компанията трябва да са конкурентна алтернатива на интелските i3 и i5, дойдоха още добри новини за потребителите.

От компанията официално обявиха, че ще пуснат поддръжка на фърмуера на новите Ryzen процесори, които се използват при по-старите дънни платки от 2017 година с чипсетите от серията A320, B350 и X370.

Реално тези дънни платки използват същия AM4 сокет като тези от серия 500, но преди ъпдейта им беше “забранено” да поддържат най-новите чипове на AMD.

Преди време от компанията обявиха, че чиповете от серията Ryzen 5000 ще бъдат съвместими само с дънните платки от серия 500, но след това бързо промениха решението си, след недоволство на голяма част от потребителите, което принуди компанията да пусне поддръжка на Zen 3 за чипсетите от серия 400.

Потребителите ще имат възможност да видят съответния пач след актуализацията на BIOS, в протокола за зареждане AGESA, с 1.2.0.7 версия. Освен това трябва да се има в предвид и да очакват, че най-вероятно при някой дънни платки може да възникнат проблеми със захранването и съответното стартиране на машината, защото новите процесори Zen 3 изискват и нови модули за регулиране на напрежението, което ще се отрази и върху производителността им.

Това е добра новина за потребители с по-стари машини, но е важно да се знае, че много хубаво не е на хубаво. От компанията уточняват, че дънните платки, използващи чипсети от серия 300 е невъзможно да получат всички функции, с които разполагат по-съвременните им “събратя”, в т.ч липса на поддръжка на PCI Express 4.0 за графичните процесори и SSD дискове, а също и най-новите версии на USB.

От компанията предупреждават потребителите на стари процесори AMD да не инсталират новите ъпдейти. Причината за това е, че някой производители на дъно, като ASRock и тяхното X370 Pro4 вече спират поддръжката на по-старите AMD процесори, така, че потребители, които използват по-стари дъна не трябва да прибягват до ръчна актуализация, за да не срещнат проблеми с работата на машините си.